2010. június 24., csütörtök

Cseresznyéskert



Fiatal képzőművészek Cseresznyéskertje a falakon

Pataki Zoltán | 2010-05-04 09:42:11

Csehov Cseresznyéskertjének hétvégi temesvári bemutatója előtt nyílt meg az előadásból ihletett képzőművészeti alkotások tárlata. „Két szóval jellemezném ezt a kiállítást, amelyek szerintem majdnem minden alkotásra ráillenek: érzékenység és eredetiség” – mondta a tárlatnyitón Gyarmati Kata.

A Cseresznyéskert Újvidékről jött vendég dramaturgja annak a kívánságának adott hangot, hogy szeretné, ha az előadás közönsége, akik végignézik ezeket a képeket, felfedeznék azokat az impulzusokat, amelyeket közvetítenek a képek. Amint a megnyitón is elhangzott, vannak olyan alkotások, amelyek általánosan nyúltak a témához, távoli asszociációban, és olyan képek is vannak, amelyek konkrétan egy-egy szereplő tükrén keresztül kerültek vászonra.

„A kiállítás legfőbb erénye, hogy sokrétű munkákat sorakoztat fel. Azt hiszem, ez a kiállítás-sorozat szép jövő elé néz. ” – bizakodott a dramaturg.

A temesvári magyar színház Odüsszeusz visszatérése és Cseresznyéskert című előadásainak nézőit a darabokból ihletett képzőművészeti alkotások (festmények, grafikák) fogadják a színház előcsarnokában. A kiállítás anyaga a bemutatók előtt lezajlott kortárs képzőművészeti műhelyek termése.

Fotó: Pataki Zoltán

Alkotók és érdeklődők a Cseresznyéskert előadás ihlette munkák tárlatnyitóján

A 12 szereplős Odüsszeusz visszatérése előadást megelőző műhelymunkán 12 fiatal művész vett részt – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Benedek Levente, a magyar színház grafikusa, a kortárs műhely sorozat ötletgazdája – a 16 szereplős Cseresznyéskert előadás immár 16 képzőművészeti főiskolást ihletett alkotásra. „Ezek a számok is jelzik, hogy a kortárs műhely népszerűsége megnőtt.

A fiatal alkotók – Bandi András, Banga Szilárd, Benedek Levente, Bors Eszter, Cristina Pecherle, Fehér László, Jánosi Ágnes, Nagy József, Parászka Máté, Pálfi Gyöngyike, Róth Iringó Xénia, Sándor Betti, Sándor-Nagy Tünde, Szabó Veronika, Szász Zsolt és Váncsa Ilka – elolvasták a darab szövegét és megnézték az előadás próbáját, így születtek a színház előcsarnokában látható alkotások, amelyeket bárki megvásárolhat” – tudtuk meg az ötletgazdától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése