2010. június 24., csütörtök

Helios










XV. Bánsági Magyar Napok

Magyar egyetemisták tárlata


Péntek, 2010. április 23., 18.00

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bánsági Magyar Napok hagyományos tárlatát, a temesvári Nyugati Egyetem képző- és díszítőművészeti karán tanuló magyar egyetemisták közös bemutatkozását.

Idén is – akárcsak az elmúlt évben – a Képzőművészeti Szövetség Héliosz Galériájában mutatkoztak be a fiatal művészjelöltek, ezzel is jelezve, hogy igényesség és műgond dolgában tanáraik és a helyi nagymesterek példáját követik, nyomdokain haladnak. A kiállítást a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozat főszervezője, Szász Enikő színművész, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke vezette be. Beszédében kiemelte az esemény jelentőségét, annak fontosságát, hogy Erdély és Székelyföld különböző vidékeiről érkezett fiatalok csoportos tárlaton mutatkozzanak be a bánsági magyarságnak, annak támogatását élvezzék, ugyanakkor egymással is szorosabb baráti kapcsolatokat alakítsanak ki. A temesvári egyetem jó hírnévnek örvend, diákjait kiváló „hozománnyal” indítja el a pályán, ebből nyújt ízelítőt a jelenlegi kiállítás is. Köszönetet mondott Kasza Karola egyetemi hallgatónak szervező munkájáért, Szűcs Enikő tanárnőnek pedig a művészi tanácsadó tevékenységéért. Az ő munkájukat dicséri a műalkotások ízléses elrendezése.

A 28 főiskolás: Airizer Anita Julia, Bálint Vilmos Arnold, Balog Andrea Bianca, Banga Szilárd, Büte Arnold László, Daradics Balázs, Henter Apor, Jánosi Ágnes Anikó, Kasza Karola Franciska, Kolumbán-Antal József, Koncság Ádám, Kovács-Vajda Cristina, Kvaszta Zsolt Tamás, Nagy Attila, Nica Alexandra, Pareé-Hahn Magdalena, Sándor Betti, Szabó Andor, Szabó Árvácska, Szabó Boglárka, Szabó Veronika, Szász Zsolt, Tasi Izabella, Tóth Katalin, Váncsa Ilka, Varga Boglárka Eliz, Zombori Renáta és Zombori Róbert ötvenöt alkotást, festményt, grafikát, fotót, díszítőművészeti munkát, szobrot, kisplasztikát állított ki. Az I-III. éves valamint a mesterképzős művészjelöltek kiállított alkotásait Szekernyés János művészeti író, a képzőművészek helyi szövetségének elnöke méltatta. „Az évek során bebizonyosodott, hogy ezeknek a kiállításoknak megvan a maguk szerepe. A pálya legelején álló alkotók, első, közönség előtti megmutatkozása méltó keretben és kellő szakmai irányítással történik. A globalizáció korában a közös értékek közös szürkeségbe mosódhatnak össze. A nemzeti jelleg előtérbe állítása minden művészetben éppen ezért indokolt. A művészetek nyelve bár egyetemes, de az igazán nagy alkotók műveinek értéket emelte és emeli a saját népük kultúrájából merített ihlet. Gondoljunk Chagall, Brâncuşi vagy Bartók Béla művészetére.”- mondta többek között beszédében a szövetség elnöke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése